GOLDEN VAN

SAN FRANCISCO, CA
VIEW FROM STREET
GROUND FLOOR PLAN

THE PROJECT WAS AN ADDITION, SEISMIC UPGRADE AND  A MERGING OF THREE ADJACENT BUILDINGS SERVED BY ONE CIRCULATION SYSTEM. TWO OF THE BUILDINGS WERE WITHIN IN VAN NESS HISTORICAL DISTRICT AND PRESERVATION WAS MANDATED. IN ADDITION TO A MAJOR SEISMIC UPGRADE, THE THREE BUILDINGS WERE CONVERTED INTO ONE PARCEL

VIEW OF NEW ENTRY

THE OFFICE ENTRANCE AND LOBBY WERE LOCATE DON REDWOOD ALLEY, WHICH FREED UP IMPORTANT VISUAL ACCESS TO THE GROUND FLOOR RETAIL ALONG VAN NESS AVE AND GOLDEN GATE. A NEW THIRD FLOOR WAS ADDED TO THE ONE BEUILDING NOT IN THE HISTORICAL DISTRICT. A NEW FACADE WAS DESIGNED ON BOTH FRONTING STREETS WHILE THE PRONCIPLE CORNER BUILDING WAS PRESERVED WITH THE EXISTING OPENINGS, CORNICE AND HISTORIC MATERIALS. 

PART OF THE DESIGN CHALLENGE WAS THE UNEVEN FLOORS AT THE UPPER LEVEL TO ONE CIRCULATION SYSTEM. A NEW LOBBY WAS PLACED A THE INTERSECTION OF ALL THREE BUILDINGS WITH A NEW CIRCULAR STAIRCASE WRAPPING AROUND THE ELEVATOR. AS THE STAIRWAY IS TRAVERSED, IT ACCESSES ALL THE UPPER FLOORS OF THE THREE BUILDINGS. THE ELEVATOR OPENS IN TWO DIRECTIONS AND CONNECTS SIX DIFFERENT FLOOR HEIGHTS
STAIR DETAIL