MUIR BEACH RESIDENCE

ON A SLOPING HILLSIDE OVERLOOKING THE PACIFIC OCEAN IN MUIR BEACH, CA- THIS PROJECT STARTED AS A SWIMMING POOL ADJACENT TO AN EXISTING 1970’S RESIDENCE AND GREW IN INCREMENTS TO ENCOMPASS A NEW ADDITION, A REDESIGN OF THE EXISTING RESIDENCE & THE OVERALL LANDSCAPE OF THE ENTIRE SITE

EXISTING RESIDENCE
NEW ADDITION, POOL & CABANA

WHAT MADE THIS PARTICULARLY CHALLENGING WAS THERE NEVER AN OVERALL PROGRAM TO BEGIN THE PROJECT. EACH PHASE WAS STARTED WITHOUT KNOWING THERE WAS GOING TO BE A SUBSEQUENT PHASES TO DESIGN. THE SWIMMING POOL WAS STARTED AND THEN A CABANA WAS APPROVED AND INCOPERATED. DURING THIS CONSTRUCTION PHASE, THE PROGRAM WAS CHANGED TO ADD A FOUR BEDROOM ADDITION TO THE EXISTING RESIDENCE

OCEAN VIEW
BEFORE
AFTER

NEXT, THE EXISTING RESIDENCE WAS REMODELED TO TIE TOGETHER THE NEW ADDITION WITH THE EXISTING SITE. FURTHER SITE PLANNING WAS DONE TO INCLUDE A GARAGE ADDTION, NEW DRIVE WAY AND LANDSCAPED PATHS TO THE RESIDENCE FROM THE UPPER PARKING AREA

GALLERY
MASTER LOFT
  • Edit Column
 
 

THE DESIGN OF THE ADDITION WAS CONCEIVED AS AN ARM OF THE LIVING SPACE REACHING ACROSS THE CONTOURS OF THE SITE TO OVERLOOK THE POOL AND CABANA AREAS. THERE WAS ONE LOGICAL PLACE TO BREAK THROUGH FROM THE EXISTING RESIDENCE AND THAT WAS USED AS A DEPARTURE POINT FOR THE ADDITION.

THE UPPER SITTING AREA OFF THE MASTER BEDROOM OVERLOOKS THE LIVING SPACE BELOWAND THE NEW ADDITION TO THE SIDE LETTING LIGHT IN FROM ALL DIRECTIONS. THE BEDROOM ADDITION WAS DESIGNED AS AN ARM OF LIVING SPACE REACHING ACROSS THE CONTOURS OF THE SITE TO OVERLOOK THE POOL AND CABANA AREAS.

FAMILY ROOM

MATERIALS OF STAINLESS STEEL, BLACKENED STEEL AND PLASTER WERE USED FOR THE NEW FIREPLACE AND WALLS IN THE RENOVATED LIVING SPACE WHILE THE CUSTOM BUILT IN BOOK-SHELF IS MADE FROM ANIGRE WOOD.

MASTER LOFT

THE EXISTING ROOF WAS SLICED FROM EAVE TO EAVE IN A LONG LINEAR RIBBON OF GLASS SO THE COLORS OF THE DAY WOULD BE REFLECTED INSIDE. THE CLOUDS AND EVER CHANGING SKY CAN BE VISIBLE THROUGHOUT THE LIVING AND UPPER LOFT AREAS

ENTRY

THROUGH THE GLASS STAIR TREADS AND INTO THE INTERIOR LANDSCAPING BELOW, THE UPPER STORAGE AREA OFF THE MASTERBEDROOM WAS OPENED TO A LIGHT FILLED LOFT AREA THAT LOOKS INTO THE ADDITION AS WELL AS THE LIVING ROOM

STAIR TOWER

A NEW STAIR TOWER WAS INCROPERATED INTO THE ENTRY TO REPLACE THE NARROW EXISTING STAIR TO THE UPPER LEVEL. THIS STAIR ELEMENT PULLED LIGHT INTO THE ENTRY THROUGH THE USE OF GLASS STAIR TREADS, A LARGE CORNER WINDOWS AND SKYLIGHTS

SECRET GARDEN

THE ENTIRE PROJECT OPENED VIEWS AND BROUGHT NATURAL LIGHT DEEP INTO THE SPACES WHILE PROVIDING MULTIPLE LIVING AND RECREATIONAL USES BOTH INDOOR AND OUT

GALLERY
TRIANGLE ROOM

.AS CONSTRUCTION OF THE ADDITION WAS UNDERWAY WITH FOUNDATIONS POURED, TWO OF THE FOUR PLANNED BEDROOMS WERE ELIMINATED IN THE NEW ADDITION. WHERE THESE 2 BEDROOMS WERE- PLANNED AND THEN REMOVED- CREATED THE FAMILY TRIANGLE ROOM AT THE END OF THE ADDITION AND OPENED UP THE WALL TO THE TERRACE OVERLOOKING THE POOL AREA.

THE BEDROOM WINGWALKWAY WAS DESIGNED AS A GLASS ENCLOSED GALLERY CONNECTING THE EXISTING TO  THE NEW. THE ROOF WAS BROKEN INTO 2 LEVELS TO PROVIDE A PLAY OF LIGHT AND SHADOW THROUGHOUT THE DAY

KITCHEN

THE KITCHEN REMODEL INCLUDED A LARGE WINDOW WALL TO LOOK BACK ONTO THE LANDSCAPED HILLSIDE AND BRING MORNING AND AFTERNOON DAYLIGHT INTO THE INTERIORS OF THE HOUSE.

SUSTAINABLE DESIGN FEATURES

 

  • Previous concrete pavers on grade
  • Native and adaptive landscaping
  • Drip irrigation
  • On site renewable energy
  • Fly ash concrete
  • Daylight harvesting
  • No VOC emitting furnishings
  • Sustainable harvested wood
  • Low-E windows
  • On Site waste water treatment system
BEFORE

THE OUT OF SCALE ROOF PROJECTION OVER THE EXISTING UPSTAIRS BATHROOM WAS REMOVED TO BRING THE EXISTING ROOM IN A CALMER SCALE WITH THE NEW ADDITION. THE EXISTING SHELL WAS KEPT BUT THE CRAMPED AND DARK SPACES WITHIN WERE CHANGED

AFTER

A NEW STAIR TOWER WAS INCORPORATED INTO THE ENTRY TO REPLACE THE NARROW EXISTING STAIRS TO THE UPPER LEVEL

BATHROOM DETAIL