RESIDENTIAL PORTFOLIO: 3 SISTERS

RESIDENTIAL PORTFOLIO: –PETALUMA COMMONS PETALUMA MULTI-FAMILY VILLAGE GARDENS PROJECT–   –MARIN LOFTS–  –MUIR BEACH1 RESIDENCE–  –MUIR BEACH2 RESIDENCE–  –STRAWBERRY  RESIDENCE–  -SAUSALITO RESIDENCE–   SOUTH PARK RESIDENCE–    SAN ANSELMO RESIDENCE–    –MARIN RESIDENCE–    3 SISTERS RESIDENCE–    –TAM VALLEY RESIDENCE–   –KENTFIELD RESIDENCE–  – LOMBARD ST CONDOS–   – MUIR BEACH 3-  –STRAWBERRY LANDING-   PENGROVE

<PREVIOUS PROJECT                                                                                                                                       NEXT PROJECT >

3 SISTERS RESIDENCE

SAN ANSELMO, CA

GIVEN THE SCARCITY OF LAND, CHANGING LIFESTYLES, AND THE DESIRE FOR UNIQUE LIVING SPACES, THIS PROJECT WAS INTENDED TO ACCOMMODATE NEEDED HOUSING NEAR A TRANSIT CORRIDOR.

LOCATED IN THE DOWNTOWN AREA OF SAN ANSELMO, CALIFORNIA, THIS WAS AN INFILL SITE THAT WAS WITHIN WALKING DISTANCE OF RESIDENTIAL SHOPPING AND TRANSPORTATION. THE SITE WAS A SMALL FLAG LOT WHOSE ONLY ACCESS WAS A 12-FOOT LANE. THIS LANDSCAPED LANE PROVIDED ALL VEHICULAR, PEDESTRIAN AND UTILITY ACCESS.

THE PROJECT CONSISTED OF THREE ONE-BEDROOM CONDOMINIUM TOWNHOUSES OF 1,210 SQ. FT. INTENDED FOR WORKING SINGLES OR COUPLES.

EACH DWELLING IS A TWO-STORY TOWNHOUSE WITH INTERSECTIONS OF CURVED WALLS, DOMES, SKYLIGHTS, ARCHED WINDOWS AND DOORS. SET BACK AND SECLUDED FROM THE STREET, THESE FORMS SIT IN THEIR OWN WALLED GARDEN. WITHIN EACH FORM IS A CIRCULAR LIVING AND DINING AREA BELOW AND A MASTER BEDROOM AND STUDY AREA ABOVE.

THE SHAPE OF THE WALLS EVOLVED FROM THE SITE LIMITATIONS. THERE IS A VERY LIMITED OUTWARD VIEW AND A PRIVACY PROBLEM AT THE LOWER ENTRY LEVEL. CURVING THE WALLS PROVIDED EACH UPPER FLOOR THE MAXIMUM WINDOW OPENINGS DIRECTED TOWARDS A LONGER DISTANCE VIEW. NO UNIT CAN LOOK INTO ANOTHER UNIT SINCE A BLANK WALL IS ALWAYS OPPOSITE A WINDOW. INSIDE THESE CURVED WALLS, SPACES ARE CONTAINED AND TURNED TO AN INTERNAL ENVIRONMENT.

AT ENTRY LEVEL, THE LIVING AREAS HAVE THEIR OWN WALLED GARDEN TO LOOK INTO. THESE GARDEN WALLS ALSO PROVIDE A VISUAL SCREEN PREVENTING ANYONE FROM SEEING INTO EACH RESIDENCE FROM THE WALKWAY. THE ENTRANCES ARE AUGMENTED WITH SMALL EXTERIOR STORAGE ELEMENTS THAT PROVIDE A FRAMEWORK FOR ENTRY GATES AND A VISUAL SCREEN BETWEEN UNITS