RESIDENTIAL PORTFOLIO: MARIN RESIDENCE

RESIDENTIAL PORTFOLIO: PETALUMA MULTI-FAMILY  VILLAGE GARDENS PROJECT–   –MARIN LOFTS–  –MUIR BEACH1 RESIDENCE–  –MUIR BEACH2 RESIDENCE–  –STRAWBERRY  RESIDENCE–  -SAUSALITO RESIDENCE–   SOUTH PARK RESIDENCE–    SAN ANSELMO RESIDENCE–    –MARIN RESIDENCE–    –3 SISTERS RESIDENCE–    –TAM VALLEY RESIDENCE–   –KENTFIELD RESIDENCE–  – LOMBARD ST CONDOS–  -MUIR BEACH 3-   –STRAWBERRY LANDING-    PENGROVE

<PREVIOUS PROJECT                                                                                                                      NEXT PROJECT>

MILL VALLEY, CA

THIS WAS AN ADDITION TO AN EXISTING TWO-STORY RESIDENCE THAT HAD ADJACENT UNCOVERED PARKING AND AN EXTERIOR STAIRWAY FOR ACCESS. THE RESIDENCE, SITUATED WITH A VIEW OF MT. TAMALPAIS, WAS COMPOSED OF SMALL ROOMS, MINIMAL NATURAL LIGHT, AND NO USABLE EXTERIOR SPACES.

THE SPECIFIC REQUIREMENTS WERE TO PROVIDE COVERED PARKING AND REDESIGN THE EXISTING LIVING AND DINING AREAS WHILE LEAVING THE EXISTING STRUCTURE AND ROOF LINE BASICALLY INTACT.

SINCE A GARAGE WAS TECHNICALLY FEASIBLE IN THE PARKING AREA, THIS IDEA WAS EXPANDED TO INCLUDE A NEW LIVING AREA ABOVE THE GARAGE, WHICH IS CONNECTED TO THE EXISTING STRUCTURE BY A NEW INTERIOR STAIRWAY AND ENTRY. THIS STAIRWAY WAS CONFIGURED TO PROVIDE A TRANSITION FROM THE NEW LIVING AREA TO AN EXPANDED DINING AREA. A NEW PATTERN OF DESCENDING WINDOWS WAS INSTALLED ALONG THE EXISTING REAR STAIR TO INCREASE LIGHT INTO THIS AREA.

THE NEW LIVING AREA AND GARAGE ARE ORIENTED ON AN AXIS TOWARD MT. TAMALPAIS IN ORDER TO FRAME THE VIEW ACROSS THE VALLEY. ALONG THIS AXIS, A CURVED ROOF MONITOR IS ELEVATED ABOVE THE ROOF TO PROVIDE SECONDARY LIGHT THROUGH CLERESTORY WINDOWS. THE NEW VOLUMINOUS LIVING AREA PROVIDED A SPACIAL CHANGE FROM THE EXISTING LOW CEILINGS.