RESIDENTIAL PORTFOLIO: TAM VALLEY RESIDENCE

RESIDENTIAL PORTFOLIO:  PETALUMA MULTI-FAMILY  VILLAGE GARDENS PROJECT–   –MARIN LOFTS–  –MUIR BEACH1 RESIDENCE–  –MUIR BEACH2 RESIDENCE–  –STRAWBERRY  RESIDENCE–  -SAUSALITO RESIDENCE–   SOUTH PARK RESIDENCE–    SAN ANSELMO RESIDENCE–    –MARIN RESIDENCE–    –3 SISTERS RESIDENCE–    TAM VALLEY RESIDENCE-   –KENTFIELD RESIDENCE–  LOMBARD ST CONDOS–  MUIR BEACH 3   –STRAWBERRY LANDING-    PENGROVE

<PREVIOUS PROJECT                                                                                                                                      NEXT PROJECT >

TAM VALLEY RESIDENCE

MILL VALLEY, CA

ALTHOUGH THIS PROJECT WAS TECHNICALLY AN ADDITION, THE EXISTING FOUNDATION SERVED ONLY AS A GUIDELINE FOR A NEW DESIGN. THE ACCESS TO THIS SITE IS FROM A NARROW DRIVEWAY OFF A PRINCIPAL STREET THAT SERVES FIVE OTHER RESIDENCES. THERE WAS NO OPPORTUNITY TO EXPAND EXCEPT IN THE REAR, DOWNHILL DIRECTION, WHERE THE NEW ADDITION INCLUDES A SERIES OF DESCENDING DECKS AND LANDSCAPING TERRACES TO PROVIDE LEVEL OUTDOOR-LIVING SPACE.

THE ORIGINAL HOUSE WAS SINGLE-STORY. THE ADDITION INCLUDED AN EXTENSION OF THE KITCHEN AND LIVING AREA AT THE LOWER LEVEL AND A SECOND STORY THAT INCLUDES FOUR BEDROOMS AND TWO BATHS.

ABOVE THE NEW LIVING AREA A TERRACE WAS INCORPORATED TO SERVE THE NEW MASTER BEDROOM. A SECOND STAIRWAY PROVIDES DIRECT ACCESS FROM THE CHILDREN’S BEDROOMS TO THE KITCHEN AND DINING AREAS BELOW.

AS PART OF THE NEW LIVING AREA, AN EXISTING FIREPLACE FOUNDATION WAS UTILIZED FOR A NEW FIREPLACE OPEN ON FOUR SIDES AND SHEATHED IN GRANITE AND MARBLE. THE FIREPLACE DEFINES ALL THE SPACES IN THE DOWNSTAIRS AREA. IT IS OPEN ON ONE SIDE TO THE KITCHEN AND BREAKFAST AREA; ON ANOTHER SIDE TO THE LIVING ROOM; ON THE THIRD SIDE TO THE DINING AREA; AND ON THE FOURTH SIDE TO A READING AREA.

THE TALL OPENING OF THE FIREPLACE ALLOWS VISUAL CONNECTION TO ALL THE AREAS AND CREATES A SPACE WITHIN A SPACE AROUND WHICH THE VARIOUS FUNCTIONS ARE PLACED.